HPL

HPL este abrevierea pentru laminat de înaltă presiune (High Pressure Laminate). HPL este alcătuit din mai multe straturi care sunt comprimate (laminate) sub presiune foarte mare. Acest lucru creează o foaie foarte densă, dură și care păstrează forma (HPL).

HPL

STRUCTURA FOII

O foaie HPL constă dintr-un miez de fibră de lemn sau hârtie și două straturi superioare. Miezul foii este format din mai multe straturi de fibră de lemn și hârtie care sunt îmbibate cu rășină fenolică. În timpul producției, aceste straturi sunt comprimate sub presiune ridicată și la o temperatură ridicată. Rășina utilizată este așa-numita termorezistentă. Aceasta înseamnă că rășina devine dură sub influența căldurii.

Prin comprimare, straturile sunt compactate și creează o foaie foarte densă și dură. Straturile superioare sunt atât de dure și dense încât lumina soarelui și umezeala nu pot pătrunde în foaie. Într-o primă instanță, foile HPL au fost, prin urmare, dezvoltate ca material de acoperire pentru utilizare în exterior în clădiri rezidențiale și nerezidențiale, de exemplu, panouri exterioare fără întreținere și plăci de fațadă din plastic.

HPL

NU DOAR PENTRU EXTERIOR

Bineînțeles, plăcile HPL nu sunt potrivite numai pentru utilizare în exterior. Datorită straturilor superioare foarte dure și dense, HPL este adesea utilizat în medii igienice, cum ar fi laboratoare și săli de operație. HPL este, de asemenea, utilizat pe scară largă în industria alimentară și în industria construcțiilor de mașini, deoarece materialul nu conține murdărie și este ușor de curățat. De asemenea placile HPL pot fi folosite pe post de panouri decorative de interior.